Bli medlem →

Mektig opptreden mot tabelltopp i Obos - Cupbomben røk på straffekonk

  • Skrevet
John Vint / Sportskollektivet


I 120 minutter stod Frøyas mannskap iherdig imot Sogndals intense angrepsspill, likevel var det dommertrioen som stjal showet.

Det var duket for andre runde i cupen på Tjønnen, på en solfylt onsdag i april. På besøk kom ligaleder på nest øverst nivå i Norge, Sogndal.

Etter en lagt under pari prestasjon i helgen mot Førde, var gutta klare for å brette opp ermene og gjøre jobben.

Planen før en kamp som dette blir i stor grad preget av divisjonsforskjellen og forventninger. Sogndal ønsker å drepe kampen så fort som mulig, og deretter hvile sine beste menn til kommende helgs bortetur til Bryne.

For Frøyas del handler det da om å holde stillinga jevn så lenge som mulig, forsvare seg godt og ta de få mulighetene man får.

Kampplanen var klar og laget satt opp deretter: 5-4-1 (bak fra høyre):

Andreas Helland, Modestas Vainikaitis, Even Vetås, Ronny Rojas, Marius Skutle, Vegard Jørgensen, John André Thue, Helge Braut, Kristoffer Kvalheim, Anders Joar Berge og Ebraheem Missbah.

Benken: Remy Krasniqi, Håkon Hodnefjell, Emil Voster, Viljar Byrkjeland, Jonas Cohen Stjernberg, Robin Vindenes, Philip Hauge og August Hartberg.

En svært defensiv oppstilling med mye duellkraft. Målet var å nøytralisere Sogndals flyt fremover, for så å sette på offensive, kontringsvillige ben etter timen spilt.

John Vint / Sportskollektivet


På sidelinjen stod Frøyas yngre garde side om side med noen hvitkledde bortesupportere som stadig vekk ropte noe på det som må ha vært islandsk.

1. omgang

Kampbildet blir akkurat slik som forutsett og hjemmelaget utfører planen til punkt og prikke. Kompakt og kontant står man lenge imot Sogndals mange spillvridninger og forsøk på gjennombrudd.

Den første store muligheten er det Frøya og Anders Joar Berge som står for. Et korridorfrispark fra Ronny Rojas klarers ut på 16-meter hvor venstrekanten banker til på volley. Han får en lekker utsideskru, men skuddet går like på utsiden av Sogndals høyre stolpe.

Dommer i fokus

Dessverre er det en blåkledd kamerat på banen som ønsker å være hovedperson. Etter halvtimen chippes det inn i Frøyas boks, og målvakt Helland bokser ballen ut. I samme aksjon dundrer en Sogndal angriper inn i sisteskansen og blir liggende. Uten reaksjoner fra bortelaget blåser dommer og peker på straffemerket. En fullstendig uforståelig avgjørelse, og det står 0-1 til gjestene.

Like etter spiller Missbah gjennom Thue som kan finne Berge på åpen kasse. Det blåses offside på Thue, også dette ser man både der og i ettertid at var en feil avgjørelse.

Heldigvis har ikke gutta fra Melkeplassen tenkt til å gi seg. En corner svinges inn fra Rojas rett før pause, ballen havner hos stopperbauta Marius Skutle som banker kula i nettaket.

Mens jubelen runger over Frøya idrettspark, står linjedommer og feirer en tidlig 17.mai på siden. Hva han forsøker å annullere for vet ingen, men etter en prat med hoveddommer, står det 1-1.

2. omgang

Kampbildet forsetter der det slapp etter hvilen. Etter 60. min gjør trener Geddi som planlagt noen offensive bytter. Jonas Stjernberg,Viljar Byrkjeland og August Hartberg inn på midtbanen, Robin Vindenes på topp.

I det man passerer 70 spilte, kommer kveldens første glipp. Sogndal kommer seg helt ned på Frøyas dødlinje og slår ut 45 grader hvor Martin Høiland kan sette inn 1-2. Dermed har man ikke råd til flere baklengs, i tillegg må det frem og scores.

Eufori

Sogndal fortsetter å ha mest ball, men hjemmelaget flytter opp der man kan. Når klokka tikker mot full tid kombinerer Byrkjeland, Jørgensen, Vindenes og Hartberg fint ute på venstresiden. Vindenes ender opp med ballen på høyre side av 16-meteren, han krangler seg forbi Sogndals forsvar og sender en suser til venstre for keeper. Enorm prestasjon av spissen og Frøya har utlignet igjen! Daglig Leder Torbjørn blir så glad at han klemmer linjedommeren, og får i kjent stil rødt kort.

John Vint / Sportskollektivet


Og mer rødt skal det bli. Like før ordinær tid er omme setter høyreback Vainikaitis inn en susende takling høyt oppe i banen. Han er sent ute, og det ser ut som et klart gult kort. Men så var det denne mannen i blått da. Dommer drar frem et direkte rødt kort på en takling som ikke utføres av bakerste mann, ikke med høy fot, og ikke med knotter. Denne kvelden får vi ingenting gratis og må spille ekstraomganger med 10 menn. Hartberg ned på vingback, og kun tre mann på midten.

Ekstraomganger

I ekstraomgangene løpes det som hester fra side til side. Men heller ikke nå kommer Sogndal til de store mulighetene. Mektig, mektig forsvar av egen boks av samtlige Frøyaspillere. Ikke bare stanger man unna, men er farlig frempå ved et par anledninger. Ekstra kudos til Rojas, Vetås, Helland og Jørgensen som stod på beina gjennom alle de 120 minuttene.

Straffesparkkonkurranse

Det er duket for straffespark og rekkefølgen er satt opp. Klar tale: ingen syndebukker, én for alle og alle for én.

Frøya setter sine fire første ved Vetås, Byrkjeland, Vindenes og Rojas. Helland gjør en fantastisk redning på en av Sogndals straffer og kan avgjøre selv på straffe fem. Dessverre går det til sudden death, hvor den langstrakte Sogndal keeperen redder igjen. Bortelaget setter sin avgjørende og er videre til 3. runde i cupen.

John Vint / Sportskollektivet


Mot alle odds og med flere kontroversielle avgjørelser utfører Frøyas menn kampplanen til perfeksjon. En veldig morsom kveld på Tjønnen og en kveld å være stolt av. Straffekonk er noe hærk.

Takk til alle som møtte opp og heiet, men enda viktigere buet på Sogndal.

Neste kamp er Årdal borte, førstkommende lørdag, før Stord kommer på besøk 04.05.